Dansberen

Thema’s > Dansberen

Dansberen worden in Roemenie nog altijd gehouden als familietraditie en als bron van inkomsten

Dansberen hebben een lange en trieste geschiedenis in Bulgarije. De eigenaren zijn meestal afkomstig van de Roma, een etnische groepering in Bulgarije, waar het hebben van dansberen als bron van inkomsten familietraditie is. Aangezien er niet veel inkomsten zijn en de eigenaren daardoor vaak in armoede leven, zijn de omstandigheden waarin de dansberen verkeren vaak zeer slecht.

In 1993 werd in Bulgarije volgens de wet verboden beren te trainen als dansberen. In speciale “trainingscentra” werden berenjongen, die gevangen waren uit de natuur geleerd te dansen. De beertjes werden op gloeiend hete platen gezet en er werd herhaaldelijk dezelfde muziek gedraaid. Natuurlijk tillen de beertjes hun poten op om de pijn te vermijden en door de continue herhaling van dezelfde muziek worden de beren geconditioneerd te beginnen met “dansen” zodra deze muziek gespeeld wordt.

Ook wordt een metalen ring door de neus geboord waaraan een touw gebonden wordt. Doordat de beer veel pijn heeft wanneer de ring bewegen kan de beer op die manier onder controle gehouden worden.

We vragen u niet mee te werken aan deze praktijken, geen aandacht te schenken aan dansberen en zeker geen giften te geven. In plaats daarvan kunt u zich inzetten voor de stichting VIER VOETERS, http://www.vier-voeters.nl/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *