Corruptie

Thema’s > Corruptie

Corruptie onder agenten en douaniers in Bulgarije daalt sinds de toetreding tot de Europese Unie. Waar vroeger 90% van de vakantiegangers te maken had met corruptie was dat in 2006 nog maar 10%.

Aan de grens kun je het verschil al merken. Tot de toetreding hoorde je nogal eens: “Çorba parasi, komsi” (soepgeld, buur). Als dit in het verleden tegen u gezegd werd door een agent of douanier, kon u beter de man wat toestoppen omdat u anders intensieve maar vooral langdurige doorzoeking van uw volgepakte auto zou moeten ondergaan, of torenhoge verkeersboetes diende te betalen. Tijd en geld kon worden bespaard door de uniformdrager een beetje ‘soepgeld’ te gunnen.

Tegenwoordig wordt er veel minder om soepgeld gevraagd door de agenten en douane. Dit is vooral te danken aan de Europese Commissie die Bulgarije meldde dat de toetreding tot de Europese Unie vertraging zou oplopen zolang de corruptie niet werd aangepakt.

De Bulgaarse overheid heeft camera’s opgehangen op grensovergangen en jonge agenten en douaniers ingezet, met bovengenoemd resultaat.

Eén gedachte op “Corruptie

  1. thomas

    Hoe zit het als je een boete krijgt door een agent? Kun je dan beter contant betalen of zeggen dat diegene de boete thuis stuurt? Hoe gaat het proces van een boete krijgen in zijn werk? En heeft iemand verder nog tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *