Geschiedenis

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

In 1946 werd Bulgarije tot Republiek verklaard. Koning Simeon en Prinses Maria-Louisa verlaten Bulgarije en vluchten naar Egypte via Turkije. De Bulgaarse Communistische Partij kwam aan macht. De politieke partijen buiten het nationaal front van het Vaderland werden verboden. De economie en de banken werden genationaliseerd, het akkerland georganiseerd in coöperatieve verenigingen.

De datum 10 November 1989 kenmerkte het begin van de democratische veranderingen in Bulgarije. Het einde van het communistische regime in Bulgarije werd ingeleid door de gebeurtenissen in de rest van Midden- en Oost-Europa. Een dag na de val van de Berlijnse Muur, op 9 november 1989, werd een coup gepleegd tegen de Bulgaarse partijleider Todor Zjivkov. De eerste vrije verkiezingen in juni 1990 vormden het bewijs dat de tijd van het totalitarisme voorbij was. Een nieuwe Grondwet werd goedgekeurd in 1991.

Bulgarije koos definitief voor democratische ontwikkeling en de ontwikkeling van de markteconomie. Het buitenlandse beleid van Bulgarije kenmerkt zich door samenwerking met Europese structuren. Het land is lid van de Raad van Europa sinds 1991. In 2004 is Bulgarije lid geworden van de NAVO. In 1995, begon Bulgarije het proces van toetreding tot de Europese Unie.

In 1999, begon het de toetredingsonderhandelingen.  Eind 2004 heeft de EU besloten Bulgarije in 2007 toe te laten treden. Op 25 April 2005, werd in Luxemburg het Verdrag van Toetreding van de Republiek Bulgarije aan de Europese Unie getekend.

In 2007 is Bulgarije toegetreden tot de Europese Unie.

————-

De Bulgaarse staat heeft een geschiedenis van meer dan 1300 jaar. De sleuteldata:

 • 681 – Khan Asparukh, lid van de Dulo clan, sticht de Bulgaarse staat.
 • 865 – De heerser over Bulgarije , Prins Boris, introduceert het Christendom.
 • 893-927 – De regeerperiode van koning Simeon, die wordt getypeerd als “De gouden eeuw van de Bulgaarse staat”. De grenzen van Bulgarije breiden zich uit naar drie zeeën, de Zwarte Zee, de Zee van Marmara en de Adriatische Zee. Rond die tijd is Bulgarije een van de grootste landen van Europa.
 • 1396 – Het begin van de Ottomaanse overheersing over Bulgarije, dat wordt onderverdeeld in feodaal leenland. De Ottomaanse overheersing duurt bijna vijf eeuwen.
 • 1876 – De April opstand, die genadeloos wordt afgestraft door de Ottomaanse overheersers. Heel Europa is begaan met het lot van de Bulgaren.
 • 1878 – 3 Maart, de San Stefano vredesovereenkomst wordt getekend. Bulgarije wordt bevrijd van de Ottomaanse overheersing nadat Rusland de oorlog tegen Turkije wint.
 • 1879 – De Bulgaarse constitutie wordt aangenomen, waarin Bulgarije officieel een parlementaire monarchie wordt.
 • 1885 – 6 september, de eenwording van Oost-Rumelia met het Bulgaarse Vorstenhuis.
 • 1944 – Tegen het eind van de tweede wereldoorlog wordt er een communistisch regime gesticht in Bulgarije. De Volksrepubliek wordt uitgeroepen.
 • 1989 – Een democratisch parlement wordt heringevoerd in Bulgarije. Oude partijen wordt weer nieuw leven ingeroepen en nieuwe partijen en bewegingen ontstaan. Er wordt een grote nationale bijeenkomst belegd in Veliko Tirnovo, waar de nieuwe constitutie van de Bulgaarse Republiek wordt aangenomen.
 • 1999 – Bulgarije wordt uitgenodigd om te onderhandelen over voorwaarden voor lidmaatschap van de Europese Unie.
 • 2004 – Bulgarije wordt lid van de NAVO.
 • 2005 – Bulgarije tekent officieel op 25 april voor toetreding tot de Europese Unie in 2007.
 • 2007 – Bulgarije treed toe tot de Europese Unie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *