Wijn, Bulgaarse

Recepten > Bulgaarse Wijn

De Thraciërs, die Bulgarije lang geleden bewoonden, vereerden hun god van de wijn, Dyonissios. Al sinds de officiële oprichting van Bulgarije zijn de Bulgaren bezig met het aanmaken van wijnen. De eerste wijnbouw vond plaats in de regio Preslav, tussen de 7de en 10de eeuw na Chr. Er kan dus gesteld worden dat Bulgarije een eeuwenoude wijntraditie heeft.

De moderne geschiedenis van de Bulgaarse wijnen begint in het begin van 1900 toen een generatie van jonge wijnbouwers studeerde in Frankrijk en de moderne teelt van druiven begon. In de jaren na 1970 kwamen de Bulgaarse wijnen zoals Chardonnay, Merlot en Cabernet op de Europese markten en zij zijn nog steeds erg populair in Groot-Brittannië, België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en de Scandinavische landen.

In het Bulgarije van vandaag speelt de wijnbouw, de productie en consumptie van wijn een belangrijke rol in de economie. Er zijn vele soorten druiven en wijnen in Bulgarije. In het zonnige zuiden wordt voornamelijk veel rode wijn geproduceerd, in het noorden meer witte wijn.

Bulgaars inheemse rode druiven-variëteiten zijn Mavrud, Melnik, Gamza, Pamid, Rubin.

Soorten rode Bulgaarse wijn zijn:

Cabernet Sauvignon
Dit is de ster onder de Bulgaarse rode wijnen. Omdat deze wijn altijd houtrijping ondergaat – meestal een jaar of twee – komt hij niet alleen redelijk rijp in de handel, maar bezit de wijn ook een aangenaam vleugje vanille in zijn geur. De smaak is gewoonlijk soepel en aangenaam. Soms gebeurt het dat Cabernet Sauvignon met andere druiven wordt vermengd, maar dit staat dan op het etiket vermeld.

Mavrud
De Bulgaren zelf zijn verzot op hun rode Mavrud, een sterke wijn die dikwijls vijf tot zeven jaar vatrust krijgt. Zo’n rijpe Mavrud smaakt tegelijk zacht en robuust.

Merlot
De Merlot, een andere veel geproduceerde rode wijn van Franse snit, kan zowel rustiek als bijna mild smaken.

De soorten witte Bulgaarse wijn zijn Traminer, Aligote, Misket, Sauvignon Blanc, Chardonnay
Zoals de Cabernet Sauvignon schittert bij de rode wijnen, zo schittert de Chardonnay bij de witte. De gewone kwaliteitswijnen smaken fris en zuiver met een licht zoetige smaak. De betere soorten hebben dankzij hun rijping in kleine eiken fusten een extra dimensie gekregen in hun aroma, met onder andere sporen van vanille en geroosterd brood.
 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *